Kuidas osta kasutatud karmoška

Kui osta kasutatud karmoška, siis millele tuletähelepanu pöörata?

Esiteks. Kas klahvide mehaanika töötab, st. klahvid liiguvad sujuvalt ja tagastuvad ka kui sõrm nad vabastab. Kui seal esineb kinnijäämisi ebaühtlast kõrgust, siis polegi asi hull. Seda liiki vead on tavajuhul kergelt meistri poolt korrastatav.

Teiseks. Kas vahelõõts peab õhku ja liitepinnad on tihedad. Kontrolliks suru pilli kokku ja tõmba lahti nii et ühelegi klahvile ei vajuta. Seda pole vaja meeletu jõuga teha. Mõni üksik hääleke võib vähesel määral ka kaasa viriseda vaiksel häälel ja see pole traagiline viga. Kui aga lõõts liigub kergelt kokku lahku häält tegemata, siis on tegemist õhu lekkega. Üks alati toimiv viis lekke koha määramiseks on seda lõõtsa liigutada näo naha juures. Põse nahk on õrn ja õhu liikumist hästi ära tundev. Kui lekib volditud osa, siis on halb lugu. Volditud osa tasub remontida ainult ajaloolistel pillidel ja on meistrile piisavalt tülikas viga. Kui aga lekib vahelõõtsa ja otsakastide liite vahelt, siis see on kerge korda saada.

Kolmandaks tuleks kontrollida, kas hääled ikka ilusti „mängivad“. Väga väikese rõhuga pilli kokku ja lahti tõmmates peavad kõik hääled vaiksel moel tööle või häält tegema hakkama. Lõõtsadel on alati kaks keel korraga helisemas nii sisse kui väljapoole liigutades. Seepärast tuleb hääle kontrolli teha alati klahvile vajutades kahes suunas kõik klahvid ükshaaval läbi kuulates.

Kolme koorilistel pillidel peab veenduma et ümberlüliti liiguks ja see lisahääl ka juurde tuleks.

Vahest küsitakse minult ka, et kas helistikku muuta saab? Saab, aga kuna häälte komplekt on piisavalt kallis, tuleb tellida ning ooteaeg on kuid pikk, millele järgneb mahukas töö, siis ökonoomsem on osta sobivas helitikus pill.

Kasutusel olnud ja vana pill võiks lasta lõõtsa meistril üle vaadata enne ostu. Pillid käivad kogenud meistri jaoks lihtsalt lahti. Keeltel on nahast klapid mis aja jooksul krussi kisuvad, eriti kui pole heas hoiutingimuses olnud, mis on jälle tülikas viga neid vahetada.

Ega enne ikka ei tea kui sisse ei vaata.